3 Eylül 2013 Salı

Kangal Köpeği Bakımı Nasıl Yapılır?, Kangal Cinsi Köpek Bakımı Hakkında Bilgiler



















Kangal cinsi köpekler, köpek ırkları içinde en kıymetli olanlarındandır. Dünya genelinde haklı bir üne kavuşan kangal cinsi köpeklerin değeri de her geçen gün daha fazla anlaşılmaktadır. Kangal cinsi köpeğe sahip olmak isteyenler ya da hali hazırda sahip olanlar bilmelidirler ki kangal yetiştirmenin bazı incelikleri vardır. Önemli olan bu ırkın özelliklerine uygun şartlar ve yerlerde bakımlarının yapılması gerektiğidir. Bu makalemde uğruna festivaller düzenlenen (her yıl 10-12 Temmuz arası) kangal cinsi köpekleri yetiştirirken nelere dikkat etmeniz gerektiğini ve kangalların bakımına dair pratik ipuçlarını sizlerle paylaşacağım…
 
Kangal Cinsi Köpeklerin Barınması – Kangallar İçin Barınaklar

Kangal köpeğinin barınması için hazırlanan barınak, kangalın yetiştirilme amacına ve şekline göre belirlenir. Barınaklar tek ve toplu yetiştiriciliğe göre farklılık gösterir. Tek köpek için kulübe şeklinde barınak yapılmalıdır. Bu kulübeler ahşap, betonarme veya plastik olabilir.

Kulübelerin çatı kısmı meyilli olup, öne doğru çıkıntılı bir bölme olmalıdır. Çatı sac, atermit veya ondülin ile kapatılmalıdır. Ayarlanabilir bir kapının olması gerekir. Kulübelerin iç kısmı düz ve boyalı olmalı, çivi çıkıntısı ve/veya kıymık çıkıntısından arındırılmış olmalıdır. Kulübenin hacmi hayvanın cüssesine göre rahat yatacak ve giriş çıkışta zorlanmayacak şekilde tasarlanmalıdır. Bir köpek kulübesi 1 metre uzunluğunda ve 90 cm. yüksekliğinde yapılabilir. Köpek kulübenin içinde ayağa kalkabilmeli ve kendi çevresinde rahatça dönebilmelidir. Kulübenin içi ve dışı kötü hava koşullarının çürütücü etkisini ve parazit yuvalarının oluşmasını önlemek için boyanmalıdır.

Kulübe periyodik temizlikler için, söküp takılacak şekilde yapılırsa daha iyi olur. Ayrıca köpeğin yattığı zemin topraktan biraz yüksek olmalıdır. Altları daima kuru olmalı, nemli, rutubetli yerler köpeğin hastalanmasına ve sağlıksız yaşamına neden olur.

Toplu olarak barındırılacak köpekler için, hayvan mevcuduna göre değişiklikler yapılabilir. Bu barınakların genelde, hayvanın soğuk havalarda girebileceği bir bölümünün olması gerekir. Ayrıca doğum bölmeleri ve çiftleşme bölmelerinin olması gerekir. Bu bölmeler aynı çatı altında ve birbirine bitişik olarak ortada 2 metrelik bir koridor olmalıdır. Koridorun sağ ve solunda 3 – 5,5 m’lik kulübeler ve kulübe yüksekliği 2,5 metre olmalıdır. Kulübelerin aydınlık olması gerekir. Kulübelerin önündeki dış gezinti yerlerinin 2,5 x 5 metrelik genişlik ve uzunlukta olup, etrafı köpeğin atlamasını önlemek amacıyla 180-200 cm yükseklikte olması gerekmektedir.

Barınakların mümkün olduğunca sık sık yıkanması, yataklıkların 10-15 günde bir değiştirilmesi gerekir. Barınaklarda, akıntı, tahta aksamlarında çatlaklık, metal kısımlarda aşınma gibi kusurlar önlenmelidir. Toplanan dışkılar derin kuyulara gömülmeli ya da kanalizasyon sistemiyle köpek barınaklarının uzağındaki fosseptik çukurunda toplanmalıdır. Barınaklar günlük olarak temizlenmelidir.
 
Kangal Köpeklerin Beslenme Donanımı

Yemek Kabı: Köpeklerin beslenmesi krom-çelikten yapılmış, kalın cidarlı ve 3 litre kapasiteli kaplar aracılığı ile sağlanmalıdır. Bu ölçüler köpeğin yemeğini kabın dışına dökmeden yiyebilmesi için idealdir. Bu kap her yemekten sonra sabunlu su ile iyice yıkanıp, bol su ile durulanmalıdır.

Su Kabı: Köpeklerin su ihtiyacı paslanmaz çelik veya galvanizli sacdan yapılmış kaplarla karşılanmalıdır. Köpekleri için hazırlanan su kaplarının beton veya mermer malzemeden yapılmış olanları da vardır. Su kabı en az 15 litre olmalıdır. Su kabı her zaman temiz tutulmalı ve taze suyla dolu bulundurulmalıdır. Kış mevsiminde ılık su verilmesi daha iyi olur.
 
Kangal Cinsi Köpeklerde Tasma Kullanımı

Deri Tasma: 75 cm uzunlukta, 3-4 cm eninde, 5 mm kalınlığında yumuşak köseleden yapılmış olmalıdır. Tasma, köpeğin boyun çapına göre ayarlanabilmelidir. Tasma boyuna iki parmak genişliğinde takılmalıdır. Yani ne kolayca çıkmalı ne de boynunu sıkmalıdır. Bu tasma, köpeği yedekte gezdirmek, bir yere bağlamak veya saldırganlık eğitiminde sevk kayışı ile birlikte kullanılmalıdır.

Sivri Çıkıntılı Tasma Kullanımı: Kangal ve köylerinde çengel ismini verdikleri, köpeğin başka bir köpek ile veya kurt ile boğuştuğunda daha az zarar görmesini sağlayacak, demirden yapılmış, dışa doğru sivri çıkıntılı tasmalarda kullanılmaktadır.

Sevk Kayışı: Köpeği sevk için kullanılan bir gereçtir. Deriden ve ipten dokunmuş olanları da vardır. Bir ucunda tasmaya iliştirilmek amacıyla yerleştirilen bir mandal ve diğer tarafta elin bileğine geçecek bir şekilde halka bulunur. Normal uzunluğu 150 cm, eni 2 cm, kalınlığı en az 6-8 mm olmalıdır.

Bağlama zinciri: Köpeği kulübede veya arazide herhangi bir yere bağlamak amacıyla kullanılır. Bağlama zinciri mutlaka deri tasma ile kullanılmalıdır. En az 2 metre uzunluğunda olmalıdır. Bu zincirin ucunda, deri tasmaya bağlanacak bir mandal ve orta kısmında birkaç adet fırdöndü bulunmalıdır.

Ağızlık: Köpeğin etrafındaki canlılara zarar vermesini önlemek için kullanılan özel bir gereçtir. Köpeğin toplum içinde gezdirilmesi, araba içinde nakledilmesi, gerekli sağlık muayenesi ile aşı ve enjeksiyon uygulamalarında kullanılır. Ağızlığın yapıldığı kayış yumuşak deriden veya plastikten olmalıdır.
Kangal Cinsi Köpeklerin Bakım Ekipmanları

Tarak: Paslanmaz çelikten yapılmış ve dişler arasında bir mm açıklık bulunan taraklar tercih edilmelidir. 
Fırça: Sert plastikten veya hafif metalden yapılmış, çeşitli sertlik dereceleri olan gereçlerdir.
Mandal: Deri veya bez sevk kayışları ile bağlama zincirlerini birbirine bağlamaya yarar. Mümkün olduğu kadar kuvvetli mandallar tercih edilmelidir.

Alıntıdır...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder